Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

EKΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

                                ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Του  Παναγιώτη Μποσνάκη



Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί σημαντική επιλογή μίας Κυβέρνησης που φανερώνει το στίγμα και το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει προς τα έξω. Δεν είναι τυπική διαδικασία. Ενας ιδιαίτερα προβεβλημένος Πρόεδρος μπορεί να ενισχύσει το πρόσωπο μίας χώρας και να διευκολύνει τις διεθνείς δημόσιες και διπλωματικές σχέσεις. Προσθέτει στη χώρα κύρος και επισημότητα.

Με οδηγό τα παραπάνω βλέπω για μία ακόμη φορά ότι η εκλογή Προέδρου να περιορίζεται στα στενά όρια του ελληνοκεντρικού πολιτικού συστήματος. Ζούμε σε μία ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή. Η χώρα δοκιμάζεται από παντού. Αυτό που απαιτείται πάνω απ' όλα είναι η εθνική ομοψυχία, η συναίνεση και η τόλμη για τομές και μεταρρυθμίσεις.  Η εκλογή Προέδρου μπορεί να αποβεί σε ευκαιρία για άλμα της χώρας προς τα μπρός.
Υπό τις σκέψεις αυτές και με πλήρη εθνική συναίσθηση, θα ήθελα να συστήσω στον κ. Πρωθυπουργό και τον πολιτικό κόσμο της χώρας μας να επιλέξουν υποψηφιότητα από τους διακεκριμμένους Ελληνες της διασποράς. Στο εξωτερικό υπάρχουν Ελληνες πολύ σημαντικοί που γνωριζουν άριστα το σύστημα των διεθνών σχέσεων και κανόνων και οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλλουν σημαντικά στην πρόοδο της χώρας μας.

Μία τέτοια προσωπικότητα είναι ο εξαίρετος Ελληνοαμερικανός Καθηγητής Μάικλ Δουκάκης, πρώην υποψήφιος Προέδρος των Ηνωμένων Πολιτειών με το Δημοκρατικό Κόμμα και πρώην Κυβερνήτης της Πολιτείας της Μασσαχουσέτης.  Δεν υπάρχει κατά την κρίση μου ικανώτερος και καταλληλώτερος υποψήφιος γι΄ αυτή την θέση και για την παρούσα συγκυρία.  Ο Μάικλ Δουκάκης διακρίνεται για την αριστεία της εντιμότητάς του, την βαθιά αγάπη του για την Ελλάδα, τις προοδευτικές δημοκρατικές ιδέες και τον βαθύ σεβασμό που εμπνέει σε όλους. Θα ήταν ευλογία για τον τόπο να μπορούσε να προσφέρει στην χώρα μας από ένα κορυφαίο θεσμικό ρόλο. Ο ρόλος του θα ήταν πολλαπλώς ευεργετικός για τα Ελληνοτουρκικά, το Μακεδονικό, τη Μέση Ανατολή και την διεθνή πολιτική σκηνή, ακόμη και για την διευθέτηση του Χρέους.

Η Ελληνική διασπορά δεν στερείται σημαντικών προσωπικοτήτων που έχουν επιτύχει στη διεθνή σκηνή. Μπορώ ενδεικτικά να αναφέρω περιπτώσεις όπως του Tζων Νεγροπόντε, του Βασιλείου Μαρκεζίνη, του Μπίλ Τράγκου και του Αντρέ Καλατζόπουλου. Ολες αυτές τις περιπτώσεις τις θεωρώ εξαιρετικές για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός είναι νέος άνθρωπος με πολλές ιδέες και οπωσδήποτε θέλει να φέρει αλλαγές. Μπορεί μία τέτοια πρόταση να αποδειχθεί σπουδαία πρόκληση που να εκπλήξει πολύ θετικά τους Ευρωπαίους εταίρους.


*  Ο Παναγιώτης Μποσνάκης είναι Καθηγητής Πανεπιστημίου και Πολιτικός Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου